Zundert Tien

door Henri Reuchlin

Hoewel september pas de negende maand is, en in naam zelfs maar de zevende, staat ze voor mij dit jaar in het teken van tien. Afgelopen dinsdag vierde het magazine Bier! haar tiende verjaardag. Op een feestelijke borrel tijdens Gastvrij Rotterdam onthulde Birdy Publishing de veertigste editie van het toonaangevende magazine. Een feesteditie, waarvan het eerste exemplaar werd overhandigd aan Hans Glandorf, oud voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen. 

Daar was een goede reden voor, want op de cover van het eerste nummer serveerde Hans zwierig een glas bier. Het is aan het doorzettingsvermogen en enthousiasme van uitgevend hoofdredacteur Fedor Vogel te danken dat Bier! de boeiende afgelopen tien jaar in woord en beeld documenteerde. Een goed ingevoerde bierjournalist stelde in 2008 dat het magazine geen lang leven beschoren was. “Niet meer dan vier nummers. Daarna is alles op biergebied beschreven en heb je niets nieuws meer te melden”. Hoe anders is het gelopen. Natuurlijk ontkomt Bier! niet aan een terugblik. Het aantal brouwerijen groeide van een stuk of zestig tot zeshonderd, en dat in Nederland alleen al. Zelfs in België, toch al niet slecht bedeeld met goede brouwerijen, nam het aantal brouwerijen verder toe. Tien jaar geleden bestond StiBON nog niet eens, en inmiddels zijn er 170 biersommeliers. Het aantal trappistenbrouwerijen explodeerde van zeven naar twaalf, en tachtig procent van die nieuwkomers staat buiten de lage landen.

Eén van die nieuwe trappistenbrouwerijen lanceerde een week eerder zijn tweede bier: Zundert 10. De monniken van brouwerij De Kievit hadden vijf jaar lang de boot afgehouden en zich geconcentreerd op het brouwen van slechts één bier. Maar na lang aandringen van de markt, en pas toen ze er echt helemaal van overtuigd waren dat de bestaande Zundert blijvend op punt staat, durfden ze het aan om een tweede bier brouwen. De Zundert 10 is een donkerbruine quadrupel, zoet in de aanzet, maar met dezelfde kenmerkende kruidigheid van het eerste bier. Daardoor drinkt het bier gevaarlijk goed door, zeker als het koud is. Op keldertemperatuur zal Zundert zeker hoge ogen gaan gooien aan tafel. Of er ooit nog een derde bier komt wilde broeder-brouwer Christiaan niet zeggen. “Dat zien we over vijf jaar wel weer”, antwoordde hij minzaam op vragen van journalisten. Die monastieke bedachtzaamheid is precies het tegenovergestelde van de onafzienbare stroom nieuwe bieren die veel andere brouwerijen op de markt gebracht hebben in de afgelopen tien jaar. Veel daarvan collaboration brews, die bewust een eenmalig karakter hebben. De monniken hebben aan de naam van hun bestaande bier eenvoudigweg een acht toegevoegd: Zundert 8. 

Trappisten houden van eenvoud.

Dat de broeders in Zundert met hun ‘10’ een meesterwerkje hebben afgeleverd bleek uit de blindproeverij die traditiegetrouw in Bier! aan de orde komt. Vanwege het jubileum is het thema van de 40eproeverij: tien. De geproefde bieren hadden elk rond de 10 procent alcohol. Tot verbazing van velen eindigde Zundert 10 helemaal bovenaan de ranglijst, nog boven erkende klassiekers als Hertog Jan Grand Prestige en St Bernardus Abt. De proevers waardeerden de nieuwkomer met een ongelooflijke score van 9,25. Bijna een tien.